Laat jij je regeren door angst?

By 26 november 2015blog, Mindfulness

Angst heeft ons in zijn greep. Aanslagen en terreur komen benauwend dichtbij. De media staan er bol van en er wordt krachtige taal uitgeslagen. Politici spreken over ‘oorlog tegen terroristen’ en ‘genadeloos terugslaan’. Angsttaal noemt traumaspecialist Kaz de Jong deze krachttaal, want hij wakkert onze collectieve angst aan.

foto krantkoppen Ik betrap mezelf deze donkere dagen soms op sombere gedachten over de mensheid. En voel met die gedachtes ook emoties als angst en moedeloosheid meekomen. Kaz de Jong adviseert om je dan bewust af te vragen: doe ik hier aan mee of niet? Een behulpzame suggestie, vind ik. Eigenlijk is het precies wat mindfulness je ook leert: niet in een automatische reactie schieten, maar een bewuste keuze maken. ‘Je beslist zelf of je je door angst laat regeren, dat heb je zelf in de hand,’ stelt De Jong. En: ‘Er niet aan meedoen brengt de controle over jezelf terug. Zelfcontrole is het tegengif tegen angst.’

Niet generaliseren maar nuanceren

Realistisch blijven, helpt daarbij. Niet generaliseren, maar blijven nuanceren. De Jong: ‘Dus niet roepen dat er een heel leger heeft huisgehouden in Parijs, maar benadrukken dat het om een hele kleine groep mensen gaat. Niet roepen dat moslims niet deugen, maar benadrukken dat moslims ook met afgrijzen naar die aanslagen hebben gekeken. Relativeer: zie niet alleen het geweld, zie ook hoe mensen meteen aan het redden sloegen, soms met gevaar voor eigen leven.’

Mindfulness in actie, deze aanpak. Je erkent het negatieve, maar houdt ook oog voor wat positief is. Je stopt angstgevoelens niet weg, maar je hoeft ze ook niet groter te (laten) maken. Wanneer je opkomende gedachten en emoties opmerkt, geeft dat ruimte voor een genuanceerde respons. Dan kun je bewust beslissen: ik laat me niet door angst regeren.

* Uit de Volkskrant van 16 november 2015, interview van Wil Thijssen met Kaz de Jong, traumaspecialist van Artsen zonder Grenzen.