Of mindfulness echt werkt?

By 17 maart 2015blog, Mindfulness

Onderzoek het zelf

Mindfulness is populair en verovert nu ook de gezondheidszorg. Maar is daar wel genoeg wetenschappelijke grond voor? De Volkskrant van zaterdag 14 maart laat voor- en tegenstanders aan het woord in een boeiend artikel over de zin en onzin van mindfulness.

Over pakweg tien jaar wordt mindfulness ‘universeel gezien als gezond voor iedereen. Net als twee stuks fruit en twee ons groente per dag’, verwacht professor Mark Williams. Maar hij is dan ook het boegbeeld van het Centrum voor Mindfulness van de Universiteit van Oxford en dé Britse mindfulness pionier.

‘Tweederde is rommel’, zegt tegenstander psycholoog Remco Havermans van de Universiteit van Maastricht over de kwaliteit van het onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness. Volgens hem zijn de onderzoekers ‘veelal believers’ en dus niet kritisch genoeg.

Wie te geloven? De boeddha – die allereerste mindfulness trainer – raadde zijn leerlingen aan zelf helder waar te nemen en alles te onderzoeken:

‘Geloof niets, ongeacht waar je het gelezen hebt, of omdat ik het gezegd heb, of wie dan ook het gezegd heeft, behalve wanneer het overeenstemt met je eigen inzicht en met je gezonde verstand.’

Dat is – wat mij betreft – nog steeds een advies dat staat. Dus als mindfulness je aanspreekt, onderzoek het dan gewoon zelf.

P.S. Lees het artikel ‘Werkt mindfulness echt?’ van Margreet Vermeulen op volkskrant.nl. Of neem contact met me op en ik mail het je toe.